8 i 9 de novembre de 2023
La Universidad Externado de Colombia la Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas, la Universidad Anáhuac Cancún i el CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy coorganitzen la tercera edició del Congrés Llatinoamericà d'Investigació en Hoteleria i Restauració.
La rellevància que prenen l'hoteleria i la restauració en els últims anys a escala mundial convida a reflexionar sobre els reptes i oportunitats del sector. Per això, l'objectiu d'aquest esdeveniment és reunir acadèmics, estudiants i professionals del sector interessats en la investigació en hoteleria i restauració per debatre sobre l'escenari actual i futur, amb la finalitat de crear una indústria cada cop més competitiva i sostenible.
Línies temàtiques
Durant aquesta tercera edició del Congrés Llatinoamericà d'Investigació en Hoteleria i Restauració es debatrà sobre diferents línies temàtiques com:
Consulta el programa
Horari (GMT + 1) | Horari (GMT -5) | Sessions 8 de novembre |
15.30-15.40 |
09.30-09.40 |
Inauguració |
15.45-16.35 |
09.45-10.35 |
Making tourists want to behave in more environmentally sustainable ways (Fer que els turistes vulguin comportar-se de manera més sostenible) Dra. Sara Dolnicar |
16.40-17.55 |
10.40-11.55 |
|
17.55-18.10 |
11.55-12.10 |
Pausa cafè virtual |
18.10-19.10 |
12.10-13.10 |
|
19.15-20.00 |
13.15-14.00 |
Panorama hoteler a Llatinoamèrica i Espanya: evolució dels principals KPI's
Patricia Boo
|
Horari (GMT + 1) | Horario (GMT -5) | Sessions 9 de novembre |
15.30-16.25 |
09.30-10.25 |
Les ressenyes online a l'hoteleria i la restauració: Descobrint tresors en el mapa de biaixos cognitius i més enllà Dr. Juan Luis Nicolau |
16.30-17.45 |
10.30-11.45 |
|
17.45-18.00 |
11.45-12.00 |
Pausa cafè virtual |
18.00-19.10 |
12.00-13.10 |
La digitalització a l'hoteleria i la restauració, clau per a la seva competitivitat Taula rodona |
19.10-19.30 |
13.10-13.30 |
Clausura del congrés |
Ponents Acadèmics Principals
Dra. Sara Dolnicar
Sara Dolnicar és Professora de Turisme a la Universitat de Queensland (Austràlia). Experta en mesurament empíric en ciències socials, ha aplicat el seu treball principal al turisme, però també al voluntariat ambiental, l'atenció d'acollida i acceptació pública d'alternatives hídriques. Actualment, desenvolupa i prova experimentalment mesures que desencadenen comportaments proambientals amb els turistes.
La Professora Dolnicar és membre electa de l'Academy for the Social Sciences in Australia, la International Academy for the Study of Tourism i el Council for Australasian Tourism and Hospitality Education (CAUTHE). Ha estat guardonada amb una prestigiosa Laureate Fellowship de l'Australian Research Council, el Distinguished Researcher Award de la Travel and Tourism Research Association (TTRA) y nomenada Slovenian Ambassador of Science, el més alt honor que la República d'Eslovènia atorga a investigadores eslovens expatriats en reconeixement de la seva excel·lència global, impacte i transferència de coneixement. La Professora Dolnicar és en l'actualitat la coeditora en cap del Annals of Tourism Research.
Dr. Juan Luis Nicolau
Juan Luis Nicolau és actualment Catedràtic (Marriott Professor of Revenue Management) a la Universitat Virginia Tech. Fins el 2017 va ser Catedràtic de Màrqueting i Degà de la Facultat d'Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant. Inclòs en el rànquing top-25 d'investigadora en turisme del Tourism Management Perspectives, ha rebut 26 premis (24 premis d'investigació i 2 premis a l'excel·lència docent), entre els quals destaquen el Premi MVP 2020, 2021 i 2022 a l'excel·lència en investigació atorgat anualment per la facultat Pamplin Collage of Business, el Premi a la trajectòria acadèmica en investigació concebut per aquesta facultat, el Premi a l'excel·lència en investigació internacional atorgat per la universitat Virginia Tech, i el Premi CETT Alimara d'Investigació 2021.
Ha publicat més de 150 articles d'investigació (més de 125 d'ells inclosos en el Journal of Citation Reports), dos llibres i vuit capítols de llibres. La seva investigació apareix en les principals revistes d'hoteleria, restauració i turisme, així com en revistes de gestió i màrqueting, com Strategic Management Journal, Omega, European Journal of Operational Research i Marketing Letters. És membre de 15 consells editorials de revistes científics, tals com Journal of Travel Research, Tourism Management, Annals of Tourism Research ui Tourism Economics. Està inclòs en el top 1% dels científics més citats del món segons l'Elsevier World Ranking of Scientists.
Ponent Sectorial Principal
Sra. Patricia Boo
Patricia Boo és Senior Area Director a Llatinoamèrica. Des de Colòmbia, és responsable de l'expansió de STR a Amèrica Llatina. Patricia va iniciar la seva carrera a la indústria hotelera, treballant a l'àrea d'operacions d'hotels de Madrid i Londres, fins a incorporar-se a l'equip de STR el 2008. Patricia participa i presenta amb freqüència en conferències internacionals i regionals. Està graduada en Turisme per la Universitat Complutense de Madrid i compta amb un certificat de Cornell en Strategic Leadership for the Hospitality Professional i un Global Executive MBA a IE.
Panelistes
Dr. Enric López C.
El Dr. Enric López C. és professor i investigador del Grup d'Investigació en Allotjaments Turístics i Restauració del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy. Membre de diversos Comitès Científics de Congressos nacionals i internacionals del nostre sector. També és responsable de diverses àrees de la CETT Fundació, des d'on colidera projectes com el Terres Check-In, International Hospitality Film Festival, primer i únic festival al món d'aquest àmbit, el Terres LAB -Audiovisual & Tourism HUB, on s'exploren les noves tendències en l'ús de l'audiovisual per a comunicar i explicar les experiències turístiques, o el CETT Smart Tourism Congress Barcelona, entre d'altres. I és redactor habitual de la publicació digital SmartTravel.news.
Dr. Edu Williams
Fundador i CEO de The Wise Dreams, una startup que desenvolupa Triportation, impulsada per Amadeus i Travel Tech School by Amadeus. Triportation és la primera plataforma 3D i d'intel·ligència artificial per al sector turístic, amb especialització per a Agències de Viatges.
Anteriorment, ha cofundat diverses startups, totes elles vinculades a l'oci i viatges i a les tecnologies disruptives. Fundador de la Fundació Canarian Living Lab, un centre d'investigació privat especialitzat en IA per al sector turístic, en col·laboració amb les universitats de Canàries i el teixit empresarial.
Doctor en Tecnologies de la Informació i professor Associat de Màrqueting i Innovació de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. Autor de revistes científiques d'alt impacte, destacant recentment l'article "El impacto de la inteligencia artificial en el marketing hotelero y turístico: explorando temas clave y abordando desafíos”, a Current Issues in Tourism.
Inventor, amb 7 patents/models d'utilitat.
Sergio Alfonso Lozano
Sergio Alfonso Lozano és un líder estratègic a la indústria de l'hospitalitat, actualment desenvolupant-se com a Country Manager LATAM per a Hotelverse. Amb més de dues dècades d'experiència en la indústria hotelera, ha demostrat habilitats excepcionals en direcció comercial i gestió de projectes, aconseguint posicionaments significatius en el mercat hoteler i formant aliances clau a Mèxic i Llatinoamèrica. És un expert en negociació i lideratge d'equips, i ha contribuït a l'expansió tecnològica en múltiples hotels i cadenes hoteleres reconegudes.
Joan Muñoz
Joan Muñoz, natural de Barcelona i llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques, és director de vendes de TheFork per a Espanya des de 2022. Amb un bagatge professional de més de 10 anys d'experiència en l'àmbit comercial i de desenvolupament de negoci en el sector de les startups, afronta la seva posició a TheFork amb el repte de seguir augmentant la varietat de restaurants a Espanya i incrementar la capacitat de resposta davant de les necessitats dels usuaris i clients de la plataforma TheFork.
La seva anterior posició al capdavant del departament de vendes de Sunday app per a Espanya, Itàlia i Portugal, el va fer adquirir un ampli coneixement d'aquests mercats, al mateix temps que gestionava equips comercials d'alt rendiment. Al marge d'aquesta empresa, també ha treballat en altres reconegudes, com JobTeaser i Woffu, ocupant diferents posicions de responsabilitat en l'àrea comercial.